Καλλιτεχνικά Εργαστήρια

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια πραγματοποιούνται με την καθοδήγηση και την εποπτεία μελών της Διεπιστημονικής Ομάδας, αλλά και σε συνεργασία με επαγγελματίες-ειδικούς σε κάποια τέχνη. Στα Εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ωφελούμενοι διαφόρων ηλικιών ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Αναγνωρίζοντας όλα τα οφέλη των τεχνών, προσφέρουμε στους συμμετέχοντες ωφελούμενους τη θεραπευτική τους δράση. Τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια που πραγματοποιούνται στα Κ.Δ.Η.-Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» περιλαμβάνουν θεατρικά εργαστήρια, εργαστήρια μουσικής ή χορού και εργαστήρια καλλιτεχνικών (ζωγραφικής-χειροτεχνίας).

Θεατρικό Εργαστήρι

Η συμμετοχή των ωφελούμενων στο θεατρικό εργαστήρι προάγει αισθήματα συνεργασίας, πειθαρχίας, αυτοσυγκέντρωσης, αλλά και την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της ελεύθερης έκφρασης μεταξύ των μελών. Στόχος μας είναι οι ωφελούμενοι να έχουν την ευκαιρία να ενδυναμώσουν τον νου, την ψυχή και το σώμα του καλλιεργώντας την ολότητά τους. Σεβόμενοι τις δυνατότητες των ωφελούμενων και έχοντας ως πυξίδα το αίσθημα της υπομονής και επιμονής, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη δημιουργική έκφραση, την εμβάθυνση της φαντασίας, αλλά και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της αυτονομίας, των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης. Η μίμηση, ως βασική δεξιότητα της θεατρικής αγωγής, αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα για την ανάπτυξη του ανθρώπου, καθώς από τη γέννησή του μαθαίνει να εκφράζεται και να αλληλοεπιδρά με την εναλλαγή ρόλων.

Επιπρόσθετος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τα θέματα αναπηρίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων με πρωταγωνιστές ωφελούμενους των Δομών μας, αλλά και μέσω της υλοποίησης δράσεων σχετικών με το θέατρο.

Εργαστήρι Καλλιτεχνικών (Ζωγραφικής-Χειροτεχνίας)

Στόχος του εργαστηρίου καλλιτεχνικών είναι η ενίσχυση της έκφρασης των ωφελούμενων, η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας τους. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες υποκινούν κι αναπτύσσουν την αντιληπτική λειτουργία και ικανότητα, την παρατήρηση και τον πειραματισμό μέσω της υλοποίησης των ιδεών των συμμετεχόντων. Κατ’ επέκταση, ενισχύεται η δυνατότητα των ατόμων να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αλλά και να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση αισθητικοκινητικών δεξιοτήτων μέσω της εμπλοκής των ατόμων σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Μουσικό Εργαστήρι

Η μουσική αποτελεί ένα σημαντικό μέσο που απασχολεί τον άνθρωπο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η παραγωγή αλλά και η απόλαυση της μουσικής προσφέρει ευεργετικά οφέλη στον συναισθηματικό, επικοινωνιακό και δημιουργικό τομέα.

Η μουσική σε θεραπευτικό πλαίσιο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας, ειδικότερα σε άτομα που παρουσιάζουν ελλείμματα στη συναισθηματική και κοινωνική αλληλεπίδραση. Παράλληλα, η μελωδία και το ρυθμικό στοιχείο της μουσικής παρέχουν πολύ-αισθητηριακή διέγερση, γεγονός που έχει την ικανότητα να οργανώσει τα αισθητηριακά και κινητικά συστήματα των ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα, στα άτομα με ελλείμματα στην κοινωνική και συναισθηματική επικοινωνία, επιτρέπει να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και να οργανώσουν τις σωματικές τους αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της έκφρασης και τις κοινωνικοποίησής τους.