Ομάδες Κοινωνικοποίησης

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Ως κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία ορίζεται η διαδικασία προσαρμογής και ένταξής τους στην κοινωνία, ακολουθώντας αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς. Στις Ομάδες Κοινωνικοποίησης δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γίνουν μέλη ενός συνόλου και να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους, αλλά και με μέλη της κοινότητας. Επίσης, αναπτύσσουν τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες και μοιράζονται νέες εμπειρίες.

Οι Ομάδες Κοινωνικοποίησης λαμβάνουν χώρα σε οργανωμένο πλαίσιο, είτε εντός των εγκαταστάσεων των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση», είτε σε εξωτερικά κοινωνικά πλαίσια. Αρχικά, εντός των εγκαταστάσεων συντονίζονται ομάδες σε δομημένο πλαίσιο, όπου πραγματοποιούνται συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας, για προβληματισμούς, ανησυχίες και άλλα ζητήματα που άπτονται των ενδιαφερόντων των συμμετεχόντων.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Σε ότι αφορά στις συναντήσεις σε εξωτερικά πλαίσια, οργανώνονται επισκέψεις σε καταστήματα της τοπικής κοινότητας, εκθέσεις ή άλλες κοινοτικές δράσεις (π.χ. εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α.). Η οργάνωση των επισκέψεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες ωφελούμενους σε κάθε Ομάδα Κοινωνικοποίησης και λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες και οι προτάσεις τους.

 

Ο συντονισμός των Ομάδων πραγματοποιείται από τα μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας σύμφωνα με τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ωφελούμενων.

 

Ως βασικοί θεραπευτικοί στόχοι ορίζονται οι εξής:

  • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
  • Ενίσχυση του αισθήματος συντροφικότητας
  • Αλληλεπίδραση και διαμοίραση συναισθημάτων
  • Ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων (π.χ. διάλογος)
  • Ισοτιμία μεταξύ των μελών της κοινότητας
  • Έκθεση στην κοινότητα και απόκτηση εμπειριών από την αλληλεπίδραση με αυτή
  • Αποφυγή ανάπτυξης συναισθημάτων απομόνωσης και μοναξιάς