Συμβουλευτική / Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Στα Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι παρέχουν υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους, τις οικογένειές τους, αλλά και προς την Κοινότητα. Παρακάτω, αναφέρεται το εύρος των υπηρεσιών που παρέχονται από τις εν λόγω ειδικότητες στο πλαίσιο των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση».

Κοινωνικοί Λειτουργοί

Κοινωνικοί λειτουργοί είναι οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που προάγουν την κοινωνική εργασία, προωθούν την κοινωνική αλλαγή και ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ενδυνάμωση και την απελευθέρωση των ανθρώπων. Όραμά τους αποτελεί η προώθηση της αλλαγής, η επίλυση προβλημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις, η ενδυνάμωση και χειραφέτηση των ατόμων, με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Έχοντας ως βάση τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η κοινωνική εργασία παρεμβαίνει στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους. Συνοψίζοντας, οι κοινωνικοί λειτουργοί αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Δομής, των ωφελούμενων και των οικογενειών τους, της Δομής με κυβερνητικούς και μη φορείς, οργανώσεις και συνδέσμους, για την προώθηση του έργου της.


Οι Κοινωνικοί λειτουργοί στα Κ.Δ.Η.-Φ. ΑμεΑ ασκούν τρεις μεθόδους κοινωνικής εργασίας:

Κοινωνική Εργασία με άτομα και οικογένειες

  • Διαδικασία ένταξης των ωφελούμενων στη Δομή:
    • Τηλεφωνική ή δια ζώσης επαφή με τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους,
    για καταγραφή του αιτήματός τους.
    • Προγραμματισμός πρώτης συνάντησης με αυτούς, τις οικογένειες και τη Διεπιστημονική
    Θεραπευτική Ομάδα, για περαιτέρω κατάρτιση του κοινωνικού ιστορικού και αξιολόγηση
    των αναγκών.
  • Συνεργασία των μελών της Διεπιστημονικής Θεραπευτικής Ομάδας προς διαμόρφωση και υλοποίηση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για κάθε ωφελούμενο/η.
  • Πραγματοποίηση κοινωνικών ερευνών στις οικίες αυτών, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσής τους.
  • Ατομικές συνεδρίες, τόσο με ανηλίκους όσο και με ενηλίκους, με σκοπό τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγησή τους.
  • Συμβουλευτική καθοδήγηση οικογενειών με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν στο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον.
  • Ψυχοεκπαίδευση (σε συνεργασία με τους ψυχολόγους της Δομής) και υποστήριξη της οικογένειας για την αποδοχή της διάγνωσης, καθώς και τη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων των ωφελούμενων. Σε επόμενο στάδιο, ενθάρρυνση της οικογένειας σε ενεργό συμμετοχή στις θεραπευτικές παρεμβάσεις που αφορούν στους ωφελούμενους.
  • Ενημέρωση της οικογένειας των ωφελούμενων για την πορεία τους στη Δομή και τα αποτελέσματα των εκθέσεων αξιολόγησης που έχουν προκύψει.
    Κοινωνική εργασία με ομάδες
  • Δημιουργία ομάδων αποτελούμενες από μέλη των οικογενειών των ωφελούμενων σε συνεργασία με τους ψυχολόγους, με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.
    Κοινωνική εργασία με την Κοινότητα
  • Οργανώνουν και συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
  • Συνεργασία με άλλους εξωτερικούς συναδέλφους και ειδικούς ψυχικής υγείας με σκοπό την ολιστική προσέγγιση της πορείας των ωφελούμενων.
Φωτογραφία Φωτογραφία

Ψυχολόγοι

Οι ψυχολόγοι ως ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν ως κύριο αντικείμενο εργασίας τη μελέτη της συμπεριφοράς, των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, καθώς και τη μελέτη των αιτιών και των συσχετίσεων των παραπάνω. Στοιχειώδες μέρος της εργασίας τους αποτελεί η αξιολόγηση, ο σχεδιασμός, η εφαρμογή, και ο συντονισμός παρεμβάσεων που αφορούν σε τομείς όπως ο ψυχοκοινωνικός/συναισθηματικός τομέας, ο γνωστικός/μαθησιακός τομέας και ο συμπεριφορικός τομέας. Ως μέλη της Διεπιστημονικής Θεραπευτικής Ομάδας, συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη της με στόχο τη διαμόρφωση και την υλοποίηση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για κάθε ωφελούμενο/η. Το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία της αξιολόγησης όσο και τη διαδικασία της παρέμβασης και διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των ωφελούμενων.


Στα Κ.Δ.Η.-Φ. ΑμεΑ οι ψυχολόγοι παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες:

Ατομικές ή/και ομαδικές παρεμβάσεις προς ωφελούμενους:

  • Συμβουλευτική σε ατομικό ή/και ομαδικό πλαίσιο με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων που θα προάγουν την ψυχική υγεία των ωφελούμενων
  • Ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα σε ατομικό πλαίσιο που στοχεύουν στην ανάπτυξη κοινωνικών, επικοινωνιακών, συναισθηματικών και γνωστικών δεξιοτήτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς.
  • Ομάδες ωφελούμενων σε κοινωνικά πλαίσια εντός και εκτός του Κέντρου με στόχο την ενίσχυση γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Ατομικές ή/και ομαδικές παρεμβάσεις προς το οικογενειακό πλαίσιο των ωφελούμενων:

  • Συμβουλευτική με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας των ωφελούμενων με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων που προάγουν την ψυχική υγεία του οικογενειακού πλαισίου των ωφελούμενων.
  • Ψυχοεκπαίδευση οικογένειας με στόχο τη στήριξή της στην κατανόηση και στην αποδοχή της αναπηρίας, των δυνατοτήτων των ωφελούμενων και στην ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή των μελών της στις θεραπευτικές παρεμβάσεις που αφορούν στους ωφελούμενους.
  • Ομάδες μελών των οικογενειών των ωφελούμενων με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη και τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Συνεργασία με τα ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια στα οποία εντάσσονται οι ωφελούμενοι.

Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, πρόληψης και παρέμβασης προς την Κοινότητα.