Ομαδικά Προγράμματα

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Τα Ομαδικά Θεραπευτικά Προγράμματα των Κ.Δ.Η.-Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» συντονίζονται από μέλη της Διεπιστημονικής Θεραπευτικής Ομάδας, διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τους θεραπευτικούς στόχους που έχουν τεθεί. Οι Ομάδες διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των ωφελούμενων, όταν κρίνεται απαραίτητο. Πρωταρχικός στόχος είναι η κατάκτηση δεξιοτήτων και η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου, μέσω μιας ευχάριστης διαδικασίας, που περιλαμβάνει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση. Κάθε άτομο που συμμετέχει στην ομάδα εργάζεται για να επιτύχει τους δικούς του στόχους που έχουν τεθεί σε συνεργασία με τους θεραπευτές.

Τα Ομαδικά Προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους ωφελούμενους των Κ.Δ.Η.-Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» και η σύστασή τους καθορίζεται από τους θεραπευτές που συντονίζουν την εκάστοτε ομάδα. Το ομαδικό πλαίσιο στη θεραπεία συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στη μείωση των αισθημάτων απομόνωσης και μοναξιάς. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα γενίκευσης της εφαρμογής των κατεκτημένων δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας σχέσεων με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Επιπλέον, μέσω των Ομάδων οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης της συμπεριφοράς τους και των συναισθημάτων τους, όπως η επίλυση προβλημάτων κοινωνικού επιπέδου, να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους και το αίσθημα αποδοχής της διαφορετικότητας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των Ομαδικών Προγραμμάτων εντάσσεται η συνθεραπεία και η συνεκπαίδευση. Με τον όρο συνθεραπεία ορίζουμε τη συνύπαρξη δύο θεραπευτών σε ατομικό ή ομαδικό θεραπευτικό πλαίσιο κάνοντας χρήση κοινών στρατηγικών. Οι συνθεραπευτές μπορεί να προέρχονται είτε από διαφορετικές ειδικότητες είτε από την ίδια ειδικότητα. Η συνθεραπεία παρέχεται ως υπηρεσία σε περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο από τη Διεπιστημονική Ομάδα και συμβάλλει στην αμεσότερη επίτευξη αποτελεσμάτων.

Φωτογραφία Φωτογραφία