Λογοθεραπεία

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Λογοθεραπεία ονομάζεται η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη των διαταραχών λόγου, φωνής - ομιλίας και μάσησης - κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από το αν η αιτία που προκαλεί τις διαταραχές είναι λειτουργική, νευρολογική ή εξελικτική, επίκτητη ή εκ γενετής.

Οι διαταραχές λόγου χαρακτηρίζονται από τη δυσκολία παραγωγής και κατανόησης του προφορικού και γραπτού λόγου.

Οι διαταραχές φώνησης (δυσφωνία) αφορούν σε αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φωνής (βραχνάδα). Οι διαταραχές στη ροή της ομιλίας σχετίζονται με ασυντόνιστες κινήσεις του μυϊκού συστήματος, της αναπνοής, της φωνής και της άρθρωσης, οι οποίες προκαλούν επαναλήψεις στην αρχή ή στο μέσο της ομιλίας μεμονωμένων φθόγγων, συλλαβών, λέξεων (τραυλισμός).

Οι διαταραχές σίτισης και κατάποσης (δυσφαγία) αναφέρονται στη δυσκολία που εμφανίζεται σε κάθε στάδιο της φυσικής διαδικασίας από την πρόσληψη τροφής και υγρών από το στόμα, έως την είσοδό τους στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται είναι:

  • Αδυναμία σε βασικές δομές όπως χείλη, γλώσσα, δόντια ή φάρυγγα
  • Αδυναμία συγκράτησης φαγητού στο στόμα
  • Αδύναμη ή καθυστερημένη μάσηση
  • Μεγάλη διάρκεια σίτισης
  • Εκροή υγρών από τη μύτη
  • Πνιγμός κατά την κατάποση
  • Εμετοί κατά την σίτιση

Στα προγράμματα των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» εντάσσονται άτομα με αναπηρία σε όλο το εύρος των ηλικιών, που έχουν συγγενείς παθήσεις (μηνιγγομυελοκήλη, εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθεια), παθήσεις που οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Down, σύνδρομο Rett), μεταβολικά ή νευρομυϊκά νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, μυασθένειες) που προκαλούν κινητική ή/και αναπτυξιακή και αισθητηριακή αναπηρία, καθώς και άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και νευροαναπτυξιακές διαταραχές (νοητική υστέρηση).

Οι λογοθεραπευτές/τριες στα Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» αρχικά αξιολογούν και καταγράφουν τις εξατομικευμένες ανάγκες στο λόγο, στην ομιλία, στην επικοινωνία, στην κατάποση και στη φωνή. Μετά την λογοθεραπευτική αξιολόγηση διαμορφώνεται το πλάνο και η συχνότητα παρέμβασης. Η επικοινωνία των ωφελούμενων στα Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» επιτυγχάνεται με ποικίλα μέσα (ομιλία, νοήματα, γραφή, εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας κ.ά.). Η ικανότητα της λειτουργικής επικοινωνίας σχετίζεται άμεσα τόσο με το γνωστικό επίπεδο, όσο και με την ομιλία (προφορική έκφραση λόγου). Αναπόσπαστο κομμάτι της αξιολόγησης και της παρέμβασης είναι η συνεργασία του λογοθεραπευτή με τη Διεπιστημονική Θεραπευτική Ομάδα των Κ.Δ.-Η.Φ.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στόχος όλων μας στα Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση» είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων µε αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, καθώς και η ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η Λογοθεραπεία προσφέρει τα μέγιστα προς αυτόν τον στόχο.