Εργοθεραπεία

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Ο όρος εργοθεραπεία αποτελείται από τα συνθετικά “έργο” και “θεραπεία”, όπου με τον όρο “έργο” αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων, που γεμίζουν το χρόνο τους, δίνουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους και αντανακλούν την ταυτότητά τους.

Οι υπηρεσίες της εργοθεραπείας παρέχονται σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας που παρουσιάζουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν μία δυσλειτουργία (προσωρινή ή μόνιμη), λόγω κάποιας ασθένειας, αναπηρίας, τραυματισμού, πάθησης, διαταραχής ή δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας, της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής τους.

Μέσω της εργοθεραπείας, τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν, να ανακτήσουν ή και να αναπτύξουν τις αισθητηριακές, κινητικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες για την εμπλοκή τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δραστηριότητες που προωθούν την ικανότητα της συμμετοχής στην καθημερινή ζωή ή τροποποιήσεις του φυσικού περιβάλλοντος, με τρόπο που να υποστηρίζεται και να διευκολύνεται η επιδιωκόμενη συμμετοχή.


Στα Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση», οι εργοθεραπευτές/τριες παρέχουν υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους, αλλά και προς τις οικογένειές τους, καθώς η συνεργασία με την οικογένεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Οι εργοθεραπευτές/τριες ασχολούνται με οκτώ τομείς έργου οι οποίοι είναι:

  1. Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (μπάνιο, τουαλέτα – υγιεινή τουαλέτας, ένδυση, σίτιση, λειτουργική κινητικότητα, προσωπική υγιεινή).
  2. Σύνθετες Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (φροντίδα άλλων, οδήγηση και κινητικότητα στην κοινότητα, διαχείριση χρημάτων, διατήρηση της ασφάλειας, αγορές).
  3. Ανάπαυση – Ύπνος (ανάπαυση, προετοιμασία ύπνου, συμμετοχή στον ύπνο).
  4. Εκπαίδευση (συμμετοχή στην εκπαίδευση).
  5. Εργασία (επαγγελματικά ενδιαφέροντα, αναζήτηση – απόκτηση εργασίας, εθελοντισμός).
  6. Παιχνίδι (διερεύνηση και συμμετοχή στο παιχνίδι).
  7. Ελεύθερος Χρόνος (αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, συμμετοχή σε δραστηριότητες).
  8. Κοινωνική Συμμετοχή (συμμετοχή σε δραστηριότητες στην κοινότητα, στην οικογένεια, με φίλους).

Ακόμη, αναφέρονται οι τομείς και κάποιες ενδεικτικές δεξιότητες στις οποίες παρεμβαίνουν οι εργοθεραπευτές/τιρες της Δομής και παρέχου τις υπηρεσίες τους σε ατομικό επίπεδο:

Αισθητηριακός
τομέας

(αιθουσαίο, ακουστικό, απτικό, ιδιοδεκτικό, ενδοδεκτικό σύστημα)

Κινητικός
τομέας

(αδρή κινητικότητα, λεπτή κινητικότητα, οπτικοκινητικός συντονισμός)

Γνωστικός
τομέας

(επίπεδο διέγερσης, προσανατολισμός, μνήμη, συγκέντρωση - διάρκεια προσοχής)

Νευρομυοσκελετικός
τομέας

(μυϊκός τόνος, δύναμη, στασικός έλεγχος)

Ψυχοκοινωνικός
τομέας

(δεξιότητες αλληλεπίδρασης, ακολουθία κανόνων, λήψη πρωτοβουλιών)

Τομέας
αυτοεξυπηρέτησης

(ένδυση - απόδυση, σίτιση, προσωπική υγιεινή, αγωγή τουαλέτας)

Ως μέλη της Διεπιστημονικής Θεραπευτικής Ομάδας, οι εργοθεραπευτές/τριες συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για τη διαμόρφωση του εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου του κάθε ωφελούμενου. Τα στάδια της θεραπευτικής διαδικασίας αποτελούνται από την αξιολόγηση, τη δημιουργία του θεραπευτικού πλάνου με τη θέσπιση στόχων, την παρέμβαση και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του θεραπευτικού πλάνου. Η διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου γίνεται πάντοτε με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του κάθε ωφελούμενου.

Τέλος, στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης ως παρεχόμενης υπηρεσίας των ΚΔΗΦ Σύμπλευση, οι εργοθεραπευτές/τριες μπορού να συμμετέχουν σε ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση, την ψυχαγωγία και την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος των ωφελούμενων.

Τα άρθρα μας