Αρθρογρύπωση και Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση

Με τον όρο αρθρογρύπωση (arthrogryposis multiplex congenita – AMC) αναφερόμαστε σε άγνωστης αιτιολογίας συγγενή νευρομυϊκή πάθηση, που χαρακτηρίζεται από περιορισμένη κίνηση σε δύο ή περισσότερες αρθρώσεις και ακαμψία.

Η κλινική αυτή εικόνα οφείλεται σε συγκάμψεις που εμφανίζονται κατά την περίοδο της κύησης. Από αυτές, το ισχίο και το γόνατο είναι οι πιο συχνά επηρεασμένες αρθρώσεις (Sells JM et al., 1996, Stilli S et al., 2012, Lampasi M et al., 2012). Ο παθολογικός μηχανισμός των συγγενών συσπάσεων των αρθρώσεων συνήθως περιλαμβάνει την απουσία ενεργών εμβρυικών κινήσεων (ακινησία), που κανονικά εμφανίζονται την όγδοη εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής. Η εμβρυϊκή ακινησία που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες, μπορεί να είναι αρκετή για να οδηγήσει σε απουσία φυσιολογικής διάτασης των μυών και των τενόντων στις προσβεβλημένες αρθρώσεις και πρόκληση μειωμένης συμμόρφωσης της αρθρικής κάψας και των περιαρθρικών συνδέσμων. Αποτέλεσμα αυτού η ίνωση και οι συσπάσεις των προσβεβλημένων αρθρώσεων, που καθορίζονται από παθητική θέση του άκρου (Witters l et al., 2002). Η σοβαρότητα της κατάστασης μεγαλώνει όσο νωρίτερα συμβαίνει ο περιορισμός της ενεργούς εμβρυϊκής κίνησης.

Υπάρχουν περισσότεροι από 400 τύποι αρθρογρύπωσης που κατηγοριοποιούνται σε:

1. Αρθρογρύπωση με εμπλοκή άκρων

2. Αρθρογρύπωση, άκρων και άλλων σημείων του σώματος.

3. Αρθρογρύπωση άκρων – Κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μια κατηγορία αρθρογρύπωσης με εμπλοκή άκρων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κλασσική αρθρογρύπωση είναι η Αμυοπλασία. Παρουσιάζεται και στα τέσσερα άκρα, τα οποία είναι ραιβά και παραμορφωμένα, οι ώμοι είναι στραμμένοι προς τα μέσα, οι αγκώνες σε έκταση, οι καρποί σε κάμψη και παρατηρούνται συγκάμψεις δακτύλων.

Μωρά με αμυοπλασία είναι επικοινωνιακά, χωρίς νοητική υστέρηση, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν διαταραχές κατά την ανάπτυξή τους. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 1:10.000 γεννήσεις ετησίως.

Κύριος στόχος της θεραπείας στην αρθρογρύπωση είναι η βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τις ικανότητες επικοινωνίας, τις μη υποβοηθούμενες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, την ικανότητα κοινωνικής συμμετοχής, την ανεξάρτητη περιπλάνηση και κατά συνέπεια την ανεξάρτητη διαβίωση (Thompson GH et al., 1985, Bevan WP et al., 2007).

Ωφελούμενος της δομής μας ο Ε.Τ. με στόχο πάντα την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, μετέχει σε ένα ολιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και νοσηλευτική φροντίδα. Στα άνετα, σταθερά και απολύτως ασφαλή θεραπευτικά κρεβάτια Βοbath της Δομής μας πραγματοποιούμε το εξειδικευμένο για τον ωφελούμενό μας πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει κινητοποίηση των προσβεβλημένων αρθρώσεων, αλλά και όλων των υπολοίπων αρθρώσεων, με διατάσεις και ενεργητική κινητοποίηση, με σκοπό την ενδυνάμωση των αδύναμων, αλλά και ενίσχυση των λειτουργικών του μυών, καθώς και αύξηση του εύρους της κίνησης και της ευλυγισίας των αρθρώσεων (Melina F et al., 2003).

Φυσικοθεραπευτές του Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ Σύμπλευση Καστοριάς

Αλεξοπούλου Αντωνία

Ράλλης Ιωάννης

Ράπτη Ειρήνη-Θωμαή

Χατζή Θεοδότα

Μοιράσου

Θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ «Σύμπλευση»;